Uitgebreide uitleg

Wat is Guasha Therapie

Guasha Therapie

Eén van de grootste oorzaken van alle klachten en ziekten zijn afvalstoffen.

Afvalstoffen die we via ons voedsel binnen krijgen maar ook door stress, spanning, mileuvervuiling, elektro, smog (tv, laptop, gsm) maar ook  medicatie, alcohol enz. Afvalstoffen worden door ons lichaam in eerste instantie weggezet op plaatsen waar ze zo min mogelijk schade veroorzaken. En dat is in het bindweefsel, spieren en de gewrichten. Maar langzaam aan slipt het bindweefsel dicht, spieren verzuren en gewrichten gaan ontsteken. Er ontstaan pijn en klachten.

In Nederland is Guasha nog niet zo bekend. Toch worden met deze schraaptherapie opmerkelijke resultaten geboekt.

Guasha betekent letterlijk de ziekte uit het lichaam schrapen

Guasha werkt tijdens de behandeling in op het bindweefsel meridianen spieren en bloedvaten waardoor de weerstand van al deze delen en organen wordt gestimuleerd en geoptimaliseerd. Om optimaal  te reinigen of te ontgiften is het wel aan te bevelen een aantal vervolgbehandelingen te ondergaan. Guasha heeft het effect van accupunctuur  (zonder naalden), lymfedrainge,  bindweefselmassage maar dan in EEN behandeling.

In de Westerse medische wereld wordt eerst naar externe oorzaken gezocht zoals een virus of bacterien. De westerse geneeskunde is voortgekomen uit de anatomie en fysiologie die het lichaam los van de geest bestuderen. In de Chineese geneeskunde zijn lichaam, geest en ziel echter onverbrekelijk met elkaar verbonden.

GUASHA therapie behandeld de complete mens, dus zowel  FYSIEK als MENTAAL.

Oorsprong

Wat is de oorsprong van Guasha?

Guasha is een schraaptechniek en al meer dan 2000 jaar oud. En komt oorspronkelijk uit China. Deze methode is niet alleen in China te vinden maar in geheel Zuid oost Azie. Andere benamingen die je tegen kan komen zijn Cao Gio (Vietnam), Khoud Lam (Cambodja) en Kerik (Indonesie). In deze landen wordt meestal een koperen munt gebruikt als schraapinstrument. Het is een volkstherapie wat betekent dat iedereen schraapt met dat gene wat voor handen is.

Jade steen

In China gebruikte men Chinese porseleinen lepels. Maar ook hoorn was een materiaal waar men makkelijk een schraapinstrument van kon maken. En Hoorn was er volop op het platteland in China want daar waren veel buffels aanwezig. Na verloop van tijd ontwikkelde zich speciale Guasha instrumenten vanuit Hoorn die de boeren uit de horens van hun waterbuffels maakte tot Jade. De steen waar men in China geneeskrachtige eigenschappen toeschrijft. Jade is in ieder geval een gesteente die energie (CHI) goed geleidt.

De techniek

Guasha wordt meestal op je rug toegepast. Op de te behandelen plaats wordt speciale kruidenolie aangebracht. Die olie bestaat uit diverse Chinese kruiden. Elk kruid heeft zijn eigen werking (ontspanning, ontgifting, verwarming etc.). Je kan niet zomaar een willekeurige olie gebruiken omdat andere oliën bestanddelen bevatten waarop reacties in het lichaam zouden kunnen ontstaan. De combinatie van speciale olie en schraaptechniek zorgt voor het ontgiften van je lichaam.

Informatiefilm over Guasha en het opleidingsinstituut “Guasha Opleidingen Santai”

Kaart lezen

Een geoefend therapeut kan nu ‘de kaart lezen ‘en krijgt zicht op je conditie en de toestand van je organen. De foto hiernaast toont zo’n ‘kaart’.

Je therapeut kan tijdens het lezen van de meridiaan-informatie direct beginnen met een behandeling en daarmee ondersteuning bieden aan je organen. Doordat je je vaker laat behandelen zie je steeds minder verkleuringen in de huid: een teken dat je lichaam zich snel herstelt. Bij een normale conditie verdwijnen verkleuringen volledig binnen 3 tot 5 dagen.

Het is overig raadzaam om na je behandeling extra water te drinken! Ook kan het voorkomen dat je je loom voelt en een avond wat vroeger naar bed mag. Je lichaam is namelijk hard aan het werk om afvalstoffen kwijt te raken.

Kaart van de rug na Guasha behandeling

Zelf Guasha Therapie ervaren?